Ursinnet

Ursinnet är en plattform för förändring som inleddes med en serie samtalskvällar på Järva Folkets Park hösten 2018.

Ursinnet startade i köket på Eggeby gård i september 2018, några dagar efter valet.

Medan vi värmde våra matlådor började vi prata smygrasism, orättvisor och sexism i vardagen och samhället i stort. Vi är många som är ursinniga över de dammiga strukturer som gör att vi inte möter varandra som människor. Vi fortsatte att prata medan vi åt, och när lunchen var över hade vi formulerat en idé om en serie samtalskvällar på Järva Folkets Park. Även i Sverige gror rasism, sexism och andra förtryck i delar av samhället. Vi är många som är ursinniga över de dammiga strukturer som gör att vi inte möter varandra som människor.

Namnet Ursinnet är inspirerat av den ryskamerikanska författaren och aktivisten Masha Gessens sju överlevnadsregler efter ett år med Trump. Regel nummer 4 lyder:
”Bli ursinnig. Med tanke på vår benägenhet att normalisera är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockerad.”

Vi är också inspirerade av den liberianska fredspristagaren Leymah Gbowee som också talar om ilskan som drivkraft. Hon säger:
“Ilska är som vatten, den formar sig efter det kärl vi häller den i. Om vi häller ilska i ett kärl av ilska, så blir vi själva förövare, men om vi häller den i ett kärl av icke-våld, då kan vi bli fredspristagare”.

Vår vision är att Ursinnet ska bli en plattform för att skapa sådana kärl.

Under våren 2019 kommer vi har två stycken panelsamtal, se program under fliken program våren 2019.

Du kan läsa mer om Ursinnet i Spångatidningens artikel och på www.ursinnet.se

.