Ursinnet

Civilkurage – vikten av att vara en jobbig jävel

Datum: 24 oktober 2018
Tid: 17:00 – 19:00Plats: Järva Folkets Park, Eggeby gård 1, 16362 Spånga

Vi träffas och pratar om erfarenhet av att bemöta rasism, sexism och andra förtryck.
Hur gör vi för att våga säga ifrån,  för att skapa en hållbar förändring. Annelie och Therese hälsar välkomna och introducerar kvällen, därefter får alla delta i samtalet.

Anmälan: Fri entré.
Vi bjuder på mat, vill man äta behöver man anmäla sig i förväg till hej@ursinnet.se, annars är det bar att dyka upp
Upplägg: Vi äter kl. 17.00, samtalet börjar runt kl. 17.30

Mötas –  att prata med de som inte håller med

Datum: 5 december 2018
Tid: 17.00 – 19:00

Plats: Järva Folkets Park, Eggeby gård 1, 16362 Spånga

Samhällsklimatet blir allt hårdare och mer polariserat. Ja, vi är ursinniga men ibland kanske man måste tygla sitt ursinne för att nå fram till andra människor. Men hur pratar vi med personer som inte alls håller med?

Anmälan: Fri entré.
Vill man äta kostar det 40 kr och då behöver man anmäla sig i förväg till hej@ursinnet.se, annars är det bar att dyka upp
Upplägg: Vi äter kl. 17.00, samtalet börjar runt kl. 17.30

Anmälan

Om du vill ha mat behöver du anmäla dig innan till hej@ursinnet.se annars är det bara att come as you are!

.

.

Ursinnet är en plattform för förändring som inleds med en serie samtalskvällar på Järva Folkets Park hösten 2018. Alla är varmt välkomna! 


Ursinnet startade i köket på Eggeby gård i september 2018, några dagar efter valet. Du kan läsa mer om oss i Spångatidningens artikel.

Medan vi värmde våra matlådor började vi prata smygrasism, orättvisor och sexism i vardagen och samhället i stort. Vi fortsatte att prata medan vi åt, och när lunchen var över hade vi formulerat en idé om en serie samtalskvällar på Järva Folkets Park.

Namnet Ursinnet är inspirerat av den ryskamerikanska författaren och aktivisten Masha Gessens sju överlevnadsregler efter ett år med Trump. Regel nummer 4 lyder:
”Bli ursinnig. Med tanke på vår benägenhet att normalisera är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockerad.”

Även i Sverige gror rasism, sexism och andra förtryck i delar av samhället. Vi är många som är ursinniga över de dammiga strukturer som gör att vi inte möter varandra som människor.

Men hur gör vi för att kanalisera vår ilska till faktiska förändringar?

Ett första steg är att träffas och prata med varandra. Tillsammans kan vi hitta strategier för fortsätta försvara alla människors lika värde.

.