Kafé Grönlingen

.

Vardagar kl. 11.00-16.00 är vårt Kafé Grönlingen öppet.

Där kan du köpa nybakta bullar, piroger, mackor, bakverk, drickor och nybryggt kaffe. Kafét är även öppet på vissa helgevents.

På sommarhalvåret säljer vi även glass.

Bullarna är hembakta och kommer från vår samarbetspartner Blå Vägen. Pirogerna är gjorda av vår samarbetspartner Tensta-Hjulsta Kvinnocenter.

.

Vi stöttar Kompisbyrån  som länkar samman människor med olika bakgrund med samma intressen. Genom att matcha nya svenskar med utländsk bakgrund med etablerade svenskar initieras nya vänskapsrelationer.

Vi bjuder på kaffe och bulle när man visar upp sitt matchningsmail från Kompisbyrån.

.

Varmt välkommen och höra av dig om du har idéer på hur vi kan samarbeta ihop med din förening eller organisation. 

.

Vi tar även Swish!

.

.

.

Grönlingen – fisken som styr Stockholm

En liten, ovanlig fisk har orsakat mycket bekymmer för politiker och byggherrar på Järvafältet.

Grönlingen är i allra högsta grad en politisk fisk utan att den vet om det och vi har namngett vårt kafé till Grönlingen för att hedra den.

I vårt akvarie har vi ett par grönlingar. Under en period bodde de på Tensta Konsthall när de hade huvudrollen i ett konstprojekt.

Grönlingen lever i Igelbäcken. Det är ingen märkvärdig fisk, det märkvärdigaste med den är att den finns här i bäcken, så långt norrut i Sverige och det beror på att den inplanterades på 1700-talet.

Fisken har studerats av Naturhistoriska riksmuseet sedan 1980-talet och Igelbäcken är enda platsen i Uppland där grönling förekommer.

Igelbäcken har blivit en symbol för grönområdet Järvakilen – och grönlingen en symbol för bäcken.

Grönlingen påminner om sardiner och inplanterades i bäcken under kung Fredrik I:s tid. Han bodde på närliggande Ulriksdals slott och grönling ansågs vara nyttig mot olika sorters krämpor.

Grönlingen har med sin unika geografiska boplats satt stopp för många politiker och byggherrar som velat bygga bostäder på Järva Fältet – för att råda bot på den rådande bostadsbristen.

Stadsdelarna Rinkeby, Tensta och Husby i Stockholm gränsar till Järvafältet. De anlades på 1960- och 70-talen då den förra bostadsnöden skulle byggas bort. Målet var att ”kombinera innerstadens kvaliteter med det bästa från den moderna förorten”.

.