Kafé Grönlingens sommarkafé

.

Vardagar kl. 11.00-16.00 är vårt Kafé Grönlingen öppet.

Här kan du köpa nybakta bullar, piroger, mackor, bakverk, drickor och nybryggt kaffe. Kaféet är även öppet på vissa helgevents. På sommarhalvåret säljer vi även glass, bärpaj med vaniljsås och sommarbakelser. Sitt och njut i vår fina trädgård. Bullarna är hembakta och kommer från vår samarbetspartner Blå Vägen. Pirogerna är gjorda av vår samarbetspartner Tensta-Hjulsta Kvinnocenter.

Varmt välkommen!

.

.

Vi tar Swish!

.

.

.

Grönlingen – fisken som styr Stockholm

En liten, ovanlig fisk har orsakat mycket bekymmer för politiker och byggherrar på Järvafältet.

Grönlingen är i allra högsta grad en politisk fisk, utan att den vet om det, och vi har namngett vårt kafé till Grönlingen för att hedra den. Grönlingen lever i Igelbäcken. Det är ingen märkvärdig fisk. Det märkvärdigaste med den, är att den finns här i bäcken, så långt norrut i Sverige. Det beror på att den planterades in på 1700-talet. Fisken har studerats av Naturhistoriska riksmuseet sedan 1980-talet, och igelbäcken är den enda platsen i Uppland där grönlingen förekommer. Igelbäcken har blivit en symbol för grönområdet Järvakilen – och grönlingen en symbol för bäcken.

Grönlingar påminner om sardiner och inplanterades alltså i bäcken under kung Fredrik I:s tid. Han bodde på närliggande Ulriksdals slott. På 1700-talet ansågs grönlingen vara en nyttig matfisk, som även kunde bota olika sorters krämpor. Grönlingen har med sin unika geografiska boplats satt stopp för många politiker och byggherrar som velat bygga bostäder på Järvafältet, för att råda bot på bostadsbristen.

Stadsdelarna Rinkeby, Tensta och Husby i Stockholm gränsar till Järvafältet. De anlades på 1960- och 70-talen för att bygga bort bostadsbristen. Målet var att ”kombinera innerstadens kvaliteter med det bästa från den moderna förorten”.

.