Mindfulness promenad

.

.

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen vid Eggeby.
Naturvistelser hjälper mot stress och skapar sinnesro. Kropp och sinne påverkas positivt av fågelsång, vindsus och grönska.

Tidigare levde vi närmare naturen och på dess villkor.
Vart tog då förmågan vägen att med hjälp av våra fem sinnen njuta av naturen?
Lyckligtvis går den att träna upp. Mindfulness är ett sätt att träna upp denna förmåga.

Mindfulness är ett kraftfullt verktyg för att genom meditation minska stress och oro för alla och för alla åldrar.
Genom att träna mindfulness kan du lära dig medveten närvaro – SINNESNÄRVARO!

Du lär dig att vara mer närvarande här och nu och att använda alla dina sinnen fullt ut: syn, känsel, hörsel, lukt och .

 • Hälsostigen vid Eggeby gård startar ovanför dansbanan och är c:a 800 m lång
 • Den omfattar 4 olika platser, där du har möjligheter att träna några olika mindfulnessövningar.
 • Den är märkt med små röda plåthjärtan. På vissa av dem står en siffra. Den hänvisar till vad du kan göra på den platsen eller mellan två platser.
 • Ta gärna med dig ett sittunderlag. Om du inte har något kan du få låna ett på Kafé Grönlingen i huvudbyggnaden.

.

1 – Landningen

Ta en stund att ”landa” innan du fortsätter. Ställ dig i en stadig ställning med fötterna en bit ifrån varandra. Slut gärna ögonen och tag några djupa andetag genom näsan och låt magen och axlarna sjunka ner. Öppna nu ögonen och lägg märke till vad du ser och hör runt omkring dig, men också hur det känns inombords. Glöm vad du gjort tidigare och vad du ska göra i morgon. Fokusera i stället på att vara här och nu – d v s bara vara, utan att bedöma eller vilja ändra på något.

2 – Kulturarvet

Stanna upp en stund och begrunda innehållet på runstenen. Försök att med hjälp av skyltarna tolka vad som står på stenen. Försök att med hjälp av dina sinnen och din fantasi fundera över hur människor levde förr i tiden här på Eggeby.

2-3 – Tyst promenaden

Sakta ner tempot, gå en extremt långsam vandring under total tystnad. Lägg märke till varje steg du tar och de ljud dina steg åstadkommer. Om du vill kan du också stanna upp då och då under promenaden och bara stå stilla och ta in alla intryck dina sinnen tar emot.

3 – Stensittningen

Välj en skön sten bland de stenar du hittar här, Här kan du stanna en stund och bara sitta. Sätt dig bekvämt på stenen och var bara i stillhet. Slut gärna ögonen. Se på den här tiden som en gåva till dig själv. Njut och koppla av.

Försök också att uppmärksamma din andning. Även om dina tankar far iväg då och då, fokusera åter på din andning. Sitt gärna i minst 20 minuter. Avsluta stunden med att sträcka på dig och res sakta på dig. Vänd och gå samma stig tillbaka.

3-4 – Sinnenas promenad

Välj ut några lämpliga platser när du går långsamt utefter stigen. Stanna upp då och då och genomför nedanstående sinnesupplevelser. Försök att fokusera på ett sinne i taget. Släpp de övriga sinnena när du stannar upp på stigen.

 • Se på himlen och/eller horisonten Färgskiftningar och förändringar som sker på himlen eller horisonten från stund till stund finns alltid tillgängliga för den som höjer blicken. Se på himlen och/eller horisonten och dess olika variationer. Lägg märke till alla färgnyanser, olika skiftningar av ljus, formationer på molnen, skogsbrynet, hushorisonter med mera.Känn på några föremål med handens hud Beröringen av mjuka och hårda föremål mot huden blir ett naturligt tillfälle för en stunds känslomässig iakttagelse och medveten närvaro. Välj några lämpliga föremål t ex en stubbe. trädstam, löv eller barr eller en sten med mossa på. Känn på föremålet med både insidan och utsidan av handen. Slut gärna ögonen.
 • Lyssna på omgivningens ljud Vilka ljud finns att upptäcka i omgivningen? Försök att bortse från brusande trafikljud och andra störningar. Slut gärna ögonen. Lyssna koncentrerat efter fågelkvitter, olika andra djurljud och naturljud eller vindens sus. Vad hör du? Lyssna efter ljud i olika riktningar, på olika avstånd och med olika styrka.
 • Lukta på några olika föremål i naturen Välj några lämpliga föremål att lukta på beroende på årstid. Det kan vara en blomma, annan växt eller ett intressant föremål såsom mossa eller en barkbit. smula sönder föremålet i små bitar och lägg det i din hand. Lukta på det – vilka dofter kan du känna. Andas in doften. Är det en speciell doft? Liknar doften något annat du känt?
 • Smaka på ett föremål i naturen Välj ut en växt som du vill smaka på. Det kan t ex vara klöver, maskros, målla, björkblad, ett barr eller ormbunke. Ta ett blad av växten för att smaka på. För försiktigt in bladet mellan dina läppar. Vad känner du? För det sedan in mellan dina tänder. Börja inte tugga än. Bit ett par gånger i bladet innan du tuggar och eventuellt sväljer det. Känn smaken som frigörs. Känner du någon eftersmak sedan du svalt bladet?

4 – Uppsummering av dina intryck

Sätt dig gärna på stocken som du ser en bit bort eller förbli stående. Fundera över hur du upplevt vandringen längs Hälsostigen.

Hur har turen varit för dig? Har du upptäckt något nytt hos dig? Har du fått några tankar eller upplevelser du vill dela med dig till andra? Är det några tankar eller upplevelser du vill ta med dig i din dagliga verksamhet?

Här slutar Hälsostigen. 

.


Sittande meditation

Om du vill kan du fortsätta med en sittande / liggande meditation i 10-20 minuter

 • Välj en plats som är så lugn och tyst som möjligt i ”ditt” naturområde.
 • Sätt dig på en stubbe/sten eller på ett sitt-/liggunderlag, med fötterna mot marken. Läs igenom instruktionen noga innan du fortsätter.
 • Sitt med axlarna sänkta och händerna i knät och inta en bekväm ställning.
 • Slut gärna ögonen och behåll dem slutna.
 • Rikta nu din uppmärksamhet på din andning. Känn efter i näsa, bröstkorg, mage. Var känner du andningen bäst? I näsan, i bröstet eller i magen?
 • Följ ytterligare några andetag in och ut. Tänk ”in” när du andas in och tänk ”ut” när du andas ut. Fortsätt att andas på det sättet.
 • När du upptäcker att störande tankar kommer om t ex vad som hänt eller vad som är på gång, för du tillbaka uppmärksamheten till din andning.
 • Om tankarna kommer igen (och det gör de), fokusera åter på andningen. Föreställ dig tankarna som moln på himlen. De kommer långsamt glidande och driver sakta bort. Försök därför att bortse från dem.
 • För åter igen tillbaka uppmärksamheten på andningen. Varje inandning är en ny början, varje utandning är ett sätt att släppa taget. Att bara vara.
 • Vidga nu din uppmärksamhet till att gälla alla förnimmelser som pågår i din kropp. Känner du små stickningar, kliar det eller känner du något annat.
 • Under de sista ögonblicken när du sitter, återgå till att uppmärksamma din andning. Känn efter hur andetagen fyller din kropp.

.

Kartor, instruktionshäfte och mer information finns att hämta inne i huvudbyggnaden – varmt välkomna!

.